Αυγουστιατης Ζακυνθου
Αυγουστιάτης - Κόκκινη Ποικιλία
Ο Αυγουστιάτης προέρχεται από μια σπάνια ελληνική ποικιλία σταφυλιού που καλλιεργείται στην Ζάκυνθο τουλάχιστον από τον 14ο αιώνα και αναφέρεται σε δημώδες ποίημα της Ζακύνθου του 1601.
Σήμερα, ο Αυγουστιάτης είναι στενά συνδεδεμένος με το νησί της Ζακύνθου, αποτελώντας σημαντικό μέρος της αμπελοκαλλιέργειας στο κόκκινο σταφύλι (πάνω από 1800 στρέμματα). Είναι ανθεκτικός στην ξηρασία, με μετρίου μεγέθους ράγες, ενώ η καλλιέργειά του έχει μικρές αποδόσεις, επικεντρώνοντας στην ποιότητα και την αυθεντικότητα του κρασιού. Ο Αυγουστιάτης μπορεί να καταναλωθεί χωρίς παλαίωση λόγω των πλούσιων πρωτογεννών αρωμάτων του και των μαλακών τανινών του. Επίσης μπορεί να παλαιωθεί σε δρύινα βαρέλια. Βέβαια, παλαίωση για περισσότερα χρόνια θεωρείται ότι θα μπορούσε να του δώσει μια διαφορετική ταυτότητα.
Χάρη στο μικροκλίμα και τις ημιορεινές τοποθεσίες καλλιέργειάς του, ο Αυγουστιάτης δίνει χρώμα βαθύ και ζωηρό κόκκινο και απαλές τανίνες με μέτρια προς υψηλή οξύτητα. Τα αρώματά του σε φρούτα ή βότανα ποικίλουν από πιπέρι, κακάο, καρύδι και βανίλια μέχρι βατόμουρο, μύρτιλλο και βύσσινο, γεμίζοντας την ισορροπημένη γεύση του και αφήνοντας μακρά επίγευση. Επίσης από τον Αυγουστιάτη παίρνουμε εξαιρετικής ποιότητας ροζέ κρασιά με πολύ υψηλή οξύτητα.
Πρόκειται για ένα σχετικά ελαφρύ κόκκινο κρασί που ξεχωρίζει από τις κλασικές ποικιλίες, εκπλήσσοντας ευχάριστα και τον πιο έμπειρο οινογνώστη. Όχι τυχαία, ο Αυγουστιάτης κατατάσσεται στην κατηγορία των εξεζητημένων κρασιών (fringe wines), λόγω της σπάνιας ποικιλίας σταφυλιού, της παραδοσιακής καλλιέργειας αυτού και της μικρής παραγωγής του.
Συνδυάζεται κυρίως με κόκκινο κρέας, πουλερικά ή/και λαχανικά με κόκκινη σάλτσα, πιάτα με έντονη γεύση και μπαχαρικά και κίτρινα τυριά.