ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ & ΧΑΡΤΗΣ
Τοποθεσία & Χάρτης
Τα καταπράσινα Τριλάγκαδα που φιλοξενούν το «Τέχνη και Οίνος» και τους αμπελώνες μας βρίσκονται περίπου επτά χιλιόμετρα έξω από τον παραδοσιακό οικισμό των Μαριών στα βορειοδυτικά του νησιού. Η πλευρά αυτή της Ζακύνθου είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βλάστηση με πολλά νερά.
Στα δυτικά των Τριλάγκαδων υψώνεται το όρος Βραχίονας. Παρά το ορεινό της περιοχής (πάνω από 500 μέτρα), το «Τέχνη και Οίνος» είναι προσβάσιμο από αρκετές κωμοπόλεις και χωριά του νησιού, κυρίως μέσω του επαρχιακού δρόμου Μαχαιράδου – Αναφωνήτριας.
- 7 χιλιόμετρα από τις Μαριές
- 4 χιλιόμετρα από τις Ορθονιές
- 15 χιλιόμετρα από το Ναυάγιο
- 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Ζακύνθου
Συνδυάστε την περιήγησή σας στο νησί με μια επίσκεψη στο Τέχνη & Οίνος, δοκιμάστε τα κρασιά μας με διαλεχτά σπιτικά εδέσματα, δείτε τις μοναδικές αγιογραφίες και κάντε περίπατο στην εξοχή.
Μαριές
«Αι Μαρίαι», όπως είναι η κανονική ονομασία της κοινότητας, έχουν περίπου 300 κατοίκους και ανήκουν στη δημοτική ενότητα Ελατίων και η ιστορία τους έχει τις ρίζες της στο 15ο αιώνα, οπότε και χτίστηκε η τρίκλιτη εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στη Μαρία Μαγδαληνή.
Σύμφωνα με την παράδοση, τον οικισμό επισκέφθηκαν οι δύο Μυροφόρες, η Μαρία η Μαγδαληνή και η Μαρία του Κλωπά, όταν το πλοιάριό τους κατέφυγε στο Πόρτο Βρώμη κατά το ταξίδι από την Παλαιστίνη στη Ρώμη.
Την ιστορική αυτή μνήμη γιορτάζουν οι γραφικές Μαριές κάθε χρόνο στις 22 Ιουλίου, με τραγούδι, χορό, κρασί και, φυσικά, παραδοσιακό φαγητό, ενώ στα σοκάκια τους γίνεται περιφορά της εικόνας της Αγίας. Το χωριό, με τα γραφικά του σπιτάκια ζακυνθινής αρχιτεκτονικής επιφυλάσσει στους επισκέπτες ζεστή φιλοξενία, παραδοσιακά μαγαζιά με τοπικά προϊόντα, όπως ελαιόλαδο, ελιές και χειροποίητα πλεκτά.
Ορθονιές
Ο παραδοσιακός οικισμός των Ορθονιών απλώνεται σε μια καταπράσινη τοποθεσία που «βλέπει» το όρος Βραχίονα, σε υψόμετρο περίπου 450 μέτρα και φιλοξενεί το ιστορικό μοναστήρι της Σπηλιώτισσας.
Η μονή ιδρύθηκε το 1548 από το μοναχό Ιωαννίκιο, ο οποίος ανακάλυψε, όπως διηγείται η παράδοση, μια εικόνα της Παναγιάς σε μικρό σπήλαιο του όρους Κέντρου. Διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη μέχρι και σήμερα.