Ρομπολα
Ποικιλία Βοστιλίδι
Το Βοστιλίδι είναι μια εξαιρετική Ελληνική ποικιλία που συναντάται στα Επτάνησα. Ευδοκιμεί σε σχετικά φτωχά εδάφη με ασβεστόλιθο, σε ημιορεινές πλαγιές που ευνοούνται από το μικροκλίμα της εγγύτητας με τη θάλασσα, με τις θερμές ημέρες του καλοκαιριού να εξισορροπούνται από τη βραδινή δροσιά και βεβαίως τις μπόλικες χειμωνιάτικες βροχές. Τέτοιες τοποθεσίες, κατά γενική ομολογία, έχουν να προσφέρουν τα Ιόνια νησιά.
Τα αμπέλια Βοστιλίδι έχουν χαμηλές προς μέτριες στρεμματικές αποδόσεις, δίνουν ράγα μετρίου μεγέθους, χοντρόφλουδη με χρυσοπράσινο χρώμα που στην ωρίμανσή τους γίνεται χρυσή και έχει έντονα στυφή γεύση και ωριμάζει προς τα τέλη Αυγούστου, ενώ δεν είναι ευαίσθητα σε ασθένειες και είναι ανθεκτικά στην ξηρασία. Τα σταφύλια που παράγονται από αυτό είναι τανικά και αυτό περνάει στο κρασί και το χαρακτηρίζει. Το Βοστιλίδι έχει μέτρια προς υψηλή οξύτητα ανάλογα με το υψόμετρο που καλλιεργείται και δίνει κρασιά με ισορροπημένη οξύτητα.
Παλαιότερα υπήρχε σύγχυση για την ταυτότητα της ποικιλίας, αφού το Βοστιλίδι είχε θεωρηθεί ότι είναι η ίδια με την Ribolla Gialla της ιταλικής περιοχής Φρίουλι ή την Rebula της Σλοβενίας. Ωστόσο, φυλογενετικές αναλύσεις έχουν δείξει ότι η ελληνική, επτανησιακή Βοστιλίδι αποτελεί ξεχωριστή ποικιλία. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο υπάρχουν σήμερα παμπάλαια αμπέλια, των οποίων η καλλιέργεια παραμένει παραδοσιακή, ήπια και μάλιστα χωρίς τη χρήση ζιζανιοκτόνων, ενώ η αλκοολική ζύμωση κατά την οινοποίηση γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Το Βοστιλίδι δίνει χρώμα ανοιχτό χρυσοπράσινο, με μεταλλική γεύση και ιδιαίτερα αρώματα που περιλαμβάνουν εσπεριδοειδή, ροδάκινο, κίτρο, μήλο κ.ά. Η γεύση της «γεμίζει» και δροσίζει, διατηρώντας διάρκεια επίγευσης. Είναι τόσο ξεχωριστή που εξακολουθεί να εντυπωσιάζει κάθε οινογνώστη, επιβεβαιώνοντας επάξια τη φήμη της ως εμβληματική ποικιλία των Επτανήσων.
Συνδυάζεται υπέροχα με θαλασσινά, πιάτα με λευκό κρέας, αλλά ο ζωντανός της χαρακτήρας την καθιστά εξόχως απολαυστική και ως δροσιστικό ποτό.